Stoppen met Roken Pillen Champix

Nicotine is een sterk verslavende drug en de belangrijkste reden waarom het zo moeilijk kan zijn om te stoppen met roken. Als je wilt stoppen maar worstelt met de effecten van ontwenningsverschijnselen, heb je mogelijk baat bij een nicotinevervangend product of een voorgeschreven medicijn (zonder nicotine).

Er bestaan verschillende stoppen met roken medicijnen die je kunnen helpen om helemaal van deze verslaving af te komen. De medicijnen kunnen samen met andere nicotinevervangende producten worden gebruikt. Bespreek met de arts wat de beste keuze voor jou is.

Onderstaand stuk gaat over Champix, een van de meest voorgeschreven stoppen met roken pillen. Champix is een geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is. Het kwam in 2006 op de markt en de pillen bevatten de werkzame stof varenicline.

Werking van varenicline:

• varenicline stimuleert dezelfde receptoren in de hersenen als nicotine. Dit verlicht het verlangen naar een sigaret en de ontwenningsverschijnselen.

• het middel blokkeert nicotine op de receptoren. Dit betekent dat je niet het plezierige effect van nicotine ervaart als je toch een sigaret neemt.

Voor- en nadelen Champix

Champix is een alternatief voor nicotinevervangers en bevat geen nicotine.

Uit klinische studies blijkt dat mensen vaker succesvol zijn gestop met roken met Champix dan met Zyban. Champix is nog niet vergeleken met andere nicotine vervangers zoals pleisters en kauwgom.

Daarentegen lieten sommige mensen het volgende weten nadat ze gestopt waren met Champix:

• de drang om te roken kwam terug

• prikkelbaarheid

• depressiviteit

• moeite met slapen

Geleidelijk verlaging van de dosis aan het einde van de behandeling kan helpen om deze symptomen te verminderen.

Zoals geldt voor alle geneesmiddelen heeft Champix bijwerkingen, wat voor sommige mensen aanleiding kan zijn om het niet te gebruiken. Er zijn ook sommige mensen voor wie dit type behandeling niet geschikt is.

Gebruik van Champix

• Champix is een medicijn en alleen op recept verkrijgbaar. Je huisarts zal beslissen of je geschikt bent voor een behandeling met dit geneesmiddel.

• Net als alle andere stop met roken middelen moet Champix worden gebruikt in combinatie met motivationele ondersteuning.

• De Champix stoppen met roken pillen neem je 1 tot 2 weken vóór je geplande stopdag in.

• De dosis wordt geleidelijk verhoogd gedurende de eerste week en het geneesmiddel wordt vervolgens tweemaal daags ingenomen gedurende 12 weken.

• Als je aan het einde van deze 12 weken met succes bent gestopt met roken kan de arts je nog een 12-weekse behandeling aanbieden. Hiermee heb je een grotere kans om ook na één jaar nog rookvrij te zijn.

Champix bijwerkingen

• Misselijkheid is de meest voorkomende bijwerkingen en komt meestal voor in de eerste paar weken van de behandeling. De misselijkheid verdwijnt als het goed is als je de pillen consequent blijft innemen.

• Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, slaapproblemen, abnormale dromen, toegenomen eetlust, smaakveranderingen, droge mond, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid en darmstoornissen zoals constipatie, diarree of indigestie.

Voor meer gedetailleerde informatie over de bijwerkingen en reacties met andere geneesmiddelen, lees je de bijsluiter die wordt geleverd met het medicijn.