Feitjes over Roken

Hieronder een aantal feitjes die je waarschijnlijk nog niet wist over roken en tabaksproducten:

• De sigaret is het meest verhandelde product ter wereld, met ongeveer 1 biljoen sigaretten die ieder jaar worden verkocht. Met een omzet van bijna 400.000.000.000 euro het is een van 's werelds grootste industrieën.

• In Amerika werd het in 1970 voor het eerst verplicht om waarschuwingslabels op pakjes sigaretten te plaatsen. Ook werden in dit jaar alle televisie reclames over tabaksproducten verboden. In Nederland werd tabaksreclame pas verboden in 2002. Een halve eeuw geleden was er zo weinig bekend over de risico’s van roken dat de sigaretten in reclames zelfs werden aangeprezen door sporters, artsen en beroemdheden. Als je beweerde dat het roken eigenlijk heel slecht voor de gezondheid was dan werd je een aansteller genoemd.

• De merken Marlboro, Winston, Mild Seven, L&M en Camel bezitten ongeveer 70% van de wereldwijde markt voor sigaretten, al deze merken komen uit Amerika behalve Mild Seven, deze komt uit Japan.

• Sigaretten bevatten arseen, formaldehyde, lood, waterstofcyanide, stikstofoxiden, koolmonoxide, ammonia en 43 bekende carcinogenen (kankerverwekkers).

• Begin jaren 50 gebruikte het sigarettenmerk Kent blauwe asbest voor het materiaal van de filter, dit is de gevaarlijkste vorm van asbest die er is.

• Ureum, een chemische verbinding die een hoofdcomponent van urine is, wordt gebruikt om "smaak" aan sigaretten te geven.

• Per jaar doet 30 procent van de rokers in Nederland één of meerdere pogingen om te stoppen met roken.

• Buthan is het enige land in de wereld waar de verkoop en productie van tabak verboden is. Voor het overtreden van de regels staan celstraffen van 3 tot 5 jaar. Het is overigens niet verboden om in het land te roken.

• De filter werd oorspronkelijk uitgevonden in 1925 door de Hongaarse uitvinder Boris Aivaz, die het proces van het maken van een sigaretfilter van crêpepapier patenteerde.

• In de meeste landen is de wettelijke leeftijd voor de aankoop van tabaksproducten 18 jaar. Dit was voorheen meestal 16. In Japan is de minimum leeftijd 20 jaar.

• In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het niet illegaal om tabaksproducten te roken op welke leeftijd dan ook. Ouders van minderjarigen zijn er wettelijk gezien vrij in om minderjarigen tabaksproducten te laten roken. Echter is de verkoop van tabaksproducten sterk gereguleerd met wet- en regelgeving.

• De meeste rokers beginnen met roken als ze rond de 14 of 15 jaar oud zijn. Dit is ruim onder de wettelijke leeftijd waarop sigaretten mogen worden gekocht. Het wordt gezien als het recht om volwassen te worden. Andere vermeende rechten die de volwassenheid bevestigen zijn: aftershave, het dragen van hoge hakken, alcohol, drugs en geslachtsgemeenschap.

• Als gevolg van het verbod op roken in openbare ruimtes zien veel sociale gelegenheden een aanzienlijke daling van het aantal mensen die uitgaan in cafés, bars en restaurants.

• Wetenschappers beweren dat de gemiddelde roker 14 jaar van zijn leven verliest als gevolg van roken. Dit betekent echter niet per se dat een roker jong zal sterven want er is nog steeds kans op een normale levensduur.

• Sigaretten kunnen meer dan 5.000 ingrediënten bevatten, welke bij verbranding meer dan 200 samengestelde chemicaliën produceren. Veel van deze 'chemische verbindingen' zijn in verband gebracht met longschade.

• Nicotine bereikt de hersenen binnen 10 seconden na inademing van de rook. Gebleken is dat het tot elk lichaamsdeel doordringt en dat het ook in borstvoeding voorkomt.

• Er zit ook veel suiker in een sigaret en veel diabetici zijn zich niet bewust zijn van deze suikerinname. Ook het effect van het verbranden van suiker is onbekend.

• Light sigaretten worden geproduceerd door het inbrengen van tabak met CO2. De tabak wordt verhit totdat deze uitgezet is en zo zit er minder tabak in het papieren buisje.

• Light sigaretten zijn vervaardigd met luchtgaten rondom het filter om de rook te beluchten als er een trekje wordt genomen. Veel rokers hebben geleerd om deze gaten met hun vingers of hun lippen te bedekken om zo een hogere dosis te krijgen.

• Het immuunsysteem van rokers werkt iedere dag vaak harder dan dat van niet-rokers. Hierdoor zal het bloed van rokers minder antioxidanten bevatten, hoewel het immuunsysteem sneller reageert op virussen omdat het actiever is.

• Rokers roken vaak na de maaltijd om hun eten gemakkelijker te laten verteren. Feitelijk werkt dit ook omdat de organen minder prioriteit geven aan de vertering van voedsel dan de bescherming van de bloedcellen en het verwijderen van gifstoffen uit de hersenen.

• Sommige mensen (vooral mannen) kunnen opgewonden raken bij het zien van iemand die een sigaret rookt (meestal bij vrouwen). Dit wordt de Smoking Fetish genoemd en komt voor bij een klein deel van de mensen.

• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ongeveer 25% van de sigaretten die verkocht worden in de wereld smokkelwaar.

• Verschillende actieve ingrediënten en speciale productiemethoden spelen een belangrijke rol om de nicotine van een sigaret vele malen sterker te maken dan die van een tabaksplant.