De Kosten van Roken

Als je iemand bent die rookt, ben je jezelf waarschijnlijk wel bewust van de gezondheidsrisico’s die kleven aan roken. Zo heb je een veel grotere kan op longkanker, hart- en vaatziekten, veroudert je huid veel sneller, enzovoorts. Toch is er nog een groot aantal mensen die dag in dag uit sigaretten consumeren. Maar, als de schade voor je gezondheid je niet afschrikt, dan misschien wel de financiële kostenpost van roken. Hieronder laten we zien hoeveel geld je bespaart als je zou stoppen met roken.

Wat zijn de cijfers? In Nederland kost een pakje sigaretten rond de 6 euro en elk jaar komt hier 10 of 20 cent bij. Dit bedrag varieert natuurlijk per merk sigaretten of shag maar laten we dit bedrag als uitgangspunt nemen, omdat het een voorzichtig idee geeft van de kosten. Laten we voor het gemak ook zeggen dat je één pakje sigaretten per dag rookt.

Wat kost roken ongeveer?

Op basis van deze bedragen, besteed je ruwweg:

• € 42 per week aan sigaretten.

• € 168 per maand.

• € 2016 per jaar.

• € 20160 per 10 jaar.

Maandelijkse uitgaven

Voordat we verder gaan, werpen we eerst even een stevige blik op deze bedragen. Een niet-roker duizelt misschien wel bij het zien van deze bedragen maar een roker zal daar absoluut niet aan lijden. Een roker stelt misschien wel dat het bedrag zo slecht nog niet eens is en zegt bovendien dat hij ook veel geld niet uitgeeft aan dingen die niet-rokers juist wel kopen. Dit is precies wat ik deed en voor mij maakte het bedrag deel uit van mijn vaste uitgaven. Dit praatte ik goed voor mezelf door te kijken naar de dingen waar ik geen geld aan uitgaf.

Misschien moeten we ook even de overige feitelijke kosten van roken erbij pakken. Want iedereen die rookt weet natuurlijk dat er meer bij komt kijken dan alleen de rookwaren zelf. Je hebt ook nodig:

• Aanstekers

• Extra autoritjes om sigaretten te halen (benzine, gebruik van je auto)

• Pepermuntjes voor de slechte adem

En dan zijn er nog een aantal overige feitelijke kosten.

De verborgen kosten van roken

Laten we wat dieper ingaan op de lastig meetbare kosten van roken. Er komen een heleboel dingen bij roken kijken die je niet direct in geld uit kunt drukken maar deze eisen weldegelijk hun tol.

Als je rookt, moet je weten dat:

• Je meer kwijt bent aan de tandarts vanwege extra reinigingsbehandelingen.

• Je meer kwijt bent aan ziektekosten. Het is namelijk zeker dat je vaker ziek bent dan niet-rokers.

• Je carrière kansen laat varen. Veel bedrijven nemen helemaal geen rokers meer in dienst en van sommige mensen die niet willen stoppen met roken wordt soms zelfs het contract niet meer verlengd.

• De verkoopwaarde van je huis keldert als je binnenshuis rookt.

• Je meer betaalt aan verzekeringspremies.

• De waarde van je auto vermindert als je in je auto rookt.

Is stoppen met roken echt een gloednieuwe auto waard?

Toen ik nog rookte had ik er een grondige hekel aan dat mijn vrienden me continu confronteerden met mijn rookgedrag. Nog een grotere hekel had ik eraan dat mijn huisarts het me ook nog eens fijntjes inwreef. Hij vertelde me altijd dat het geld dat ik zou besparen een spiksplinternieuw auto waard was. Verrassend genoeg weet ik niet meer precies hoe hij nu tot die berekening kwam, aangezien ik het keer op keer aan heb moeten horen van hem. Ondanks dit voorbeeld hield hij zelf echter geen rekening met alle verborgen kosten die ik net op heb gesomd.

Ik ga het voorbeeld van de nieuwe auto niet meer aanhalen, aangezien sommige rokers dit ondertussen wel beu zijn.

Maar wat dacht je hiervan? We pakken nogmaals de ruwe cijfers erbij. Een pakje sigaretten per dag kost 6 euro. Als iemand die op zijn veertigste stopt met roken en dat geld zou investeren in zijn pensioenplan, dan zou hij op zijn zeventigste verjaardag misschien wel € 75000 hebben gespaard. Dit is gebaseerd op een spaarplan met een jaarlijks rendement van 2%. De daadwerkelijke opbrengst in dit voorbeeld varieert mogelijk nogal wat, afhankelijk van hoe en wanneer het geld wordt geïnvesteerd. Maar hoe je het ook wendt of keert, er komt altijd een heel aardig bedrag uit.

Drie nieuwe auto’s

Het zou genoeg zijn voor drie nieuwe luxe uitgevoerde auto’s. Nogmaals, dan laten we de overige verborgen kosten nog buiten beschouwing. Reken die ook mee en misschien heb je dan wel genoeg voor een nieuwe woning. Wie weet wat dat sparen wel niet oplevert?

Doe het voor het geld

Als je al langere tijd rookt en nog niet bent gestopt, is het gewoon een glashard feit dat gezondheid niet al te hoog bovenaan je prioriteitenlijstje prijkt. Maar, misschien geld juist wél. Wees eerlijk tegen jezelf en kijk eens naar alle reële en verborgen kosten van het roken en misschien denk je wel twee keer na voordat je er weer eentje opsteekt.

Stoppen met roken calculator

Sigaretten per dag:
Aantal sigaretten per pakje:
Prijs per pakje:
Bespaar:

Hierboven zie je een programmaatje waarin je zelf de kosten van het roken kunt berekenen en de besparingen per jaar. Vul alle gegevens in en je krijgt automatisch de besparing te zien.