Meeroken

Het inademen van andermans rook, ook wel passief roken of meeroken genoemd, kan kanker veroorzaken. Meeroken kan het risico op het krijgen van longkanker bij een niet-roker met een kwart vergroten. Bovendien verhoogt het ook het risico op strottenhoofdkanker (stemband) en keelholte (bovenste deel van de keel).

Meeroken kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, beroerte en ademhalingsproblemen. Naar schatting sterven door meeroken ieder jaar meer dan 2500 mensen in het Nederland, vaak door de gevolgen van longkanker, hart- en vaatziekten, beroerte en de longziekte Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

Wat voor invloed heeft passief roken op kinderen?

Meeroken is bijzonder gevaarlijk voor kinderen. Kinderen die worden blootgesteld aan passief roken krijgen hierdoor een hoger risico op infecties van de luchtwegen, astma, bacteriële meningitis en wiegendood. Passief roken leidt in het Nederland jaarlijks tot ongeveer 35.000 nieuwe gevallen van deze ziekten onder kinderen. Voor de meerderheid van deze zieke kinderen geldt dat ze vooral thuis bloot worden gesteld aan meeroken. Meer dan 1 op de 6 kinderen in Nederland woont in een huishouden waar ten minste één iemand rookt.

Rook verspreidt zich meestal door het hele huis, zelfs als je ramen geopend houdt. Bijna 85% van de tabaksrook is onzichtbaar en rookdeeltjes zetten zich af op oppervlakken en nestelen zich in kleding. De invloed van dit laatste is nog niet helemaal duidelijk. Als je als roker buiten rookt stel je jouw kind aanzienlijk minder bloot aan schadelijke stoffen.

Is roken in de auto slecht voor de gezondheid van de passagiers?

Roken in een auto kan tot hoge blootstelling aan gevaarlijke stoffen leiden voor de passagiers. Een auto is nu eenmaal een kleine afgesloten ruimte.

Tijdens een autorit worden de passagiers aan een rookniveau blootgesteld dat ongeveer drie keer hoger ligt dan de Europese aanbevolen luchtvervuilingsnormen. Maar het niveau is afhankelijk van hoeveel je rookt, of je alle ramen volledig open hebt staan en of de airco aan staat. De hoogst gemeten niveaus waren wel 35 keer de aanbevolen norm.

Bevat de tweedehands rook die meerokers inademen schadelijke stoffen?

Er zijn 2 soorten van tabaksrook:

• Hoofdstroomrook die direct geïnhaleerd wordt via het tipje van de sigaret.

• Zijstrookrook die afkomstig is van het brandende uiteinde van de sigaret.

De hoofdstroomrook is reeds in de longen van de roker geweest en is hierdoor gefilterd. Deze is nog wel schadelijk maar de grootste boosdoener is de zijstroomrook. Deze is ongeveer 4 keer giftiger dan hoofdstroomrook. Dit komt doordat deze rook veel hogere concentraties gif en kankerverwekkende stoffen bevat, zoals:

• minstens 3 keer zoveel koolstofmonoxide

• 10-30 keer meer nitrosamines

• Tussen de 15-300 keer meer ammoniak