Nicotine Kauwgom

75 procent van de rokende Nederlanders zegt dat ze graag willen stoppen met roken. 67 procent van de rokers denkt dat ze verslaafd zijn aan sigaretten of shag. Hoewel stoppen met roken een uitdaging kan zijn, zijn er een aantal methoden die bewezen helpen, zoals medicatie en counseling.

Veel mensen die willen stoppen met roken beginnen met nicotinekauwgom. Uit onderzoek blijkt dat nicotinekauwgom een gunstig effect heeft op mensen die worstelen met de ontwenningsverschijnselen van nicotine. Het was de eerste nicotine vervanger die goed werd gekeurd voor vrije verkoop in drogisterijen en apotheken. Nicotinekauwgom was zelfs al maanden beschikbaar in drogisterijen en apotheken voordat nicotinepleisters op doktersrecept werden uitgeschreven.

De verschillende soorten nicotinekauwgom

De 2 bekendste Nicotine kauwgom merknamen zijn Nicorette en Nicotinell. De kauwgom komt meestal in dosissen van 2 en 4 milligram (mg). Je kunt nicotine kauwgom kopen bij de meeste drogisterijen, supermarkten en warenhuizen. Gemiddeld zul je €4 kwijt zijn voor 12 stukjes kauwgom. Dit is het bedrag dat mensen dagelijks kwijt zijn om met het kauwen van nicotine hun nicotineverslaving beter onder controle te krijgen.

Hoe gebruik je nicotinekauwgom?

Je kauwt nicotinekauwgom niet op dezelfde manier als normale kauwgom. Deed je dat wel dan zou alle nicotine direct vrijkomen in je speeksel. Als je het met nicotine doordrenkte speeksel zou inslikken, zou je hiervan buikpijn en zin in een sigaret kunnen krijgen.

In plaats daarvan gebruik je een methode die ‘Kauw en Parkeer’ heet:

• Kauw het stukje kauwgom langzaam een paar keer om het te breken, totdat je een peperige smaak voelt of een tinteling merkt in je mond.

• Parkeer het vervolgens tussen je wang en tandvlees. De nicotine zal door het slijmvlies van de mond in je bloedbaan terechtkomen. Hierdoor bereikt de nicotine de hersenen binnen enkele minuten.

• Wanneer de tintelingen of peperige smaak afneemt (meestal na een minuut) herhaal je het kauwen-en-parkeerproces weer.

• Ga door met kauwen en parkeren voor ongeveer 20 tot 30 minuten. Tegen die tijd heb je alle nicotine geabsorbeerd.

Hoeveel nicotinekauwgom moet je gebruiken?

Iemand die meer dan 20 sigaretten of shagjes per dag rookt of als iemand al eerder heeft geprobeerd om te stoppen met de 2 mg kauwgom maar deze poging mislukt is wordt aangeraden om de kauwgom van 4 mg te gebruiken. In alle andere gevallen moet je de 2 mg kauwgom nemen. Elk stuk kauwgom is één dosis. Neem niet meer dan 24 kauwgompjes per dag van de 2 mg versie en 12 van de 4 mg kauwgom. Na twee of drie maanden begin je met de afbouw van de hoeveelheid die je elke dag kauwt.

Een belangrijk punt om te onthouden: wat je eet en drinkt zal invloed hebben op hoe je de nicotine opneemt. Vermijd zure dranken zoals koffie, frisdrank en vruchtensap gedurende ten minste 15 minuten voor en tijdens het gebruik van de kauwgom.

De voor- en nadelen van nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom heeft een aantal voordelen ten opzichte van de nicotinepleister:

• De nicotine wordt sneller door het lichaam opgenomen dan bij een nicotinepleister en verlicht dus sneller.

• De roker regelt de dosering en kan een kauwgompje innemen op een moment dat de nood hoog is.

Er zitten echter ook een aantal kleine nadelen aan nicotinekauwgom:

• Als je de kauwgom doorslikt of niet goed gebruikt, kan dit duizeligheid, misselijkheid, maagklachten of de hik veroorzaken.

• Je zou verslaafd kunnen raken aan de kauwgom zelf. Studies hebben aangetoond dat 15 tot 20 procent van de rokers die nicotinekauwgom gebruiken en met succes weten te stoppen met roken, de kauwgom een jaar of langer blijven gebruiken. De meeste artsen raden aan om het gebruik van nicotinekauwgom te beperken tot maximaal zes maanden. Echter, zelfs als je doorgaat met het kauwen van nicotinekauwgom, blijft dit nog altijd minder schadelijk voor je gezondheid dan doorgaan met roken.

• Zwangere vrouwen moeten geen nicotinekauwgom gebruiken omdat de nicotine schadelijk is voor de foetus.

Rook niet als je tegelijkertijd ook nicotinekauwgom gebruikt. Doe je dit wel dan heb je kans op een overdosis aan nicotine. Praat altijd met een huisarts als je ooit last hebt gehad van hartproblemen, hoge bloeddruk, zweren, een overactieve schildklier, een kunstgebit draagt of andere problemen met het gebit hebt.

Nicotinekauwgom kan de ondersteuning bieden om je te helpen bij het stoppen met roken. Zolang je het goed gebruikt, vergroot je de kans op succes aanzienlijk.

Voordat je dit middel gaat gebruiken moet je eerst de bijsluiter lezen.