Nicotinepleisters

Als je moeite hebt om te stoppen met roken en dit nog niet gelukt is, voel je jezelf waarschijnlijk behoorlijk gefrustreerd. Stoppen kan dan ook een hele uitdaging zijn. Dat is waar een beetje hulp goed van pas kan komen. Het combineren van meer dan één methode kan zorgen voor een krachtiger resultaat. In dit artikel gaan we verder in op het gebruik van nicotinepleisters.

De nicotinepleister is een van de vijf beschikbare nicotinevervangende kuren voor rokers die van het roken af willen. De pleister werkt doordat hij een afgemeten dosis nicotine afgeeft aan de huid, waardoor rokers hun nicotineverslaving afwennen en er een vermindering van de effecten van nicotine optreedt. Onderzoekers hebben ontdekt dat nicotinepleisters daadwerkelijk de verlangens naar sigaretten vermindert. Dit is klinisch onderzocht en werd duidelijk nadat er een test was gedaan onder rokers met placebo’s en echte pleisters.

Wat is de nicotinepleister?

In 1996 werd in Nederland de goedkeuring gegeven aan de vrije verkoop van nicotinepleisters. Daarvoor waren de pleisters alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Tegenwoordig hebben alleen rokers die een hoge dosis nicotine nodig hebben een recept nodig. De nicotinepleister is verkrijgbaar bij diverse winkels zoals het Kruidvat en de Etos en kost per dag gemiddeld €3,50.

Soorten nicotinepleisters:

Er zijn een aantal bekende merken die je bijna in elke drogist of supermarkt wel kunt vinden, dit zijn Nicotinell en NiQuitin. Deze merken werken meestal volgens het 3-stappenplan en zijn dan ook verkrijgbaar in 3 verschillende doseringen: 21 mg, 14 mg en 7 mg. Als je meer dan 20 sigaretten per dag rookt dan moet je beginnen met de 21 mg pleister, daarna de 14 mg en daarna de 7 mg. Elke stap gebruik je 3 tot 4 weken. Rook je minder dan 20 sigaretten per dag dan begin je met de dosering van 14 mg en stop je bij 7 mg en hier gebruik je ze per dosering zo’n 3 tot 8 weken, het hangt er een beetje vanaf hoeveel sigaretten er daadwerkelijk per dag gerookt worden. Het wordt aangeraden om de pleisters niet langer dan 3 maanden te gebruiken.

De juiste manier om de nicotinepleisters aan te brengen

Een nicotinepleister is een sticker die doorzichtig kan zijn of de kleur kan hebben van een echte pleister. Je plakt de pleister van de stap waar je aan begint elke 24 uur op een schoon, droog, en relatief haarvrij lichaamsdeel tussen de hals en de taille, bijvoorbeeld de bovenarm, borst of bovenrug. Wissel iedere dag af met een andere plek om huidirritatie te voorkomen.

Zodra je een nicotinepleister hebt geplakt, is het belangrijk dat je de pleister niet verwijdert. Het duurt even voor de nicotine in de pleister via de huid in de bloedstroom terecht is gekomen. Omdat het absorberen van de nicotine uit een pleister langer duurt dan bij een sigaret, kan de pleister er niet afgehaald worden.

Bijwerkingen van nicotinepleisters

Er zijn een aantal lichte bijwerkingen gerelateerd aan nicotinepleistertherapie:

• De huid onder de pleister kan geïrriteerd raken. Maar liefst de helft van alle pleisterdragers heeft soms last van huidirritatie. Het uitkiezen van een nieuw stukje huid lost meestal dit probleem op. Schakel eventueel over naar een ander merk van nicotinepleister als het probleem aanhoudt.

• Gebruikers van de pleisters kunnen erg actief dromen. Bovendien zijn ook slapeloosheid en andere slaapstoornissen gemeld als bijwerkingen.

• Sommige gebruikers melden een verhoogde hartslag en duizeligheid, hoewel het gebruik van de nicotinepleister niet wordt beschouwd als een risicofactor voor een hartaanval. Je zou kunnen proberen over te schakelen naar een lagere dosis pleister. Echter, als je een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten hebt, dien je alleen nicotinepleisters te gebruiken onder begeleiding van een arts.

• Andere bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en braken.

Rook niet terwijl je nicotinepleisters gebruikt. Dit kan je lichaam overmatig belasten met nicotine en leiden tot nicotinevergiftiging. Ook de eerder genoemde bijwerkingen kunnen zich voordoen. Gebruik ze ook niet als je jonger bent dan 18 of een niet-roker bent. Als je zwanger bent en het middel wilt gaan gebruiken moet je eerst contact opnemen met de dokter.

Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!