Persoonlijke Redenen om te Stoppen

We hebben al veel redenen op deze site gegeven om te stoppen met roken en dit ging vooral over uiterlijk en ziektes die je kunt krijgen van rokten. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt over wat meer persoonlijke redenen om te stoppen.

De controle terugkrijgen

Heb je weleens het gevoel dat je rookverslaving je onder de duim heeft. Ben je ooit weleens uit je humeur geweest omdat je sigaretten op waren?

Veel mensen die stoppen met roken ervaren het als prettig dat ze hun gewoonte niet meer hoeven te plannen, geen compromissen hoeven te sluiten en geen moeilijke keuzes over hun rookgedrag hoeven te maken. Wie stopt met roken, heeft meer tijd voor zichzelf.

Veel rokers realiseren zich nu dat ze er niet echt voor kiezen om te roken. Zodra je regelmatig meer dan 10 sigaretten per dag rookt, raak je verslaafd aan de nicotine. De hoeveelheid nicotine in je lichaam daalt ongeveer ieder uur. Omdat je lichaam verlangt naar een nieuwe dosis, ontstaat er een aandrang om te roken. Dit is een andere manier waarop de rookverslaving jou haar wil oplegt.

Het veroveren van de controle over je rookverslaving voelt erg goed. Het kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt met betrekking tot het nastreven van andere positieve doelen in je leven. Bovendien is het ook op andere gebieden in je leven prettig om over te stappen naar een gezondere en gelukkigere levensstijl.

Bevrijd jezelf van het gedoe van roken

Veel rokers vinden roken vies, maar staan even later toch te genieten van een sigaret. Ze ergeren zich aan hun stank van rook in hun kleren, huid, haard, woning en auto.

Veel rokende mensen voelen zich regelmatig ongemakkelijk als ze roken in bijzijn van familie, vrienden of onbekenden. Ongewenste afkeurende blikken of opmerkingen zorgen voor gevoelens van schaamte en veroordeling. Sommige rokers schamen zich zo voor hun gewoonte dat ze het proberen te verbergen voor anderen. Ook vinden ze het vervelend dat ze altijd moeten checken of ze genoeg sigaretten of geld (voor sigaretten) bij zich hebben.

Stoppen met roken geeft je de kans om los te komen van al deze negativiteit. Je tanden worden witter, je huid heeft geen nicotinevlekjes meer en je ruikt frisser en schoner, net als je woning en auto.

Voorbeeldrol

Als je een ouder bent, vervul je vaak een voorbeeldrol. Door te stoppen met roken stel je een fantastisch voorbeeld aan de mensen om je heen en voorkom je dat ook zij beginnen met roken.

Bespreek eens met je kinderen hoe moeilijk het wel niet is om te stoppen met roken. Misschien denken ze dan wel twee keer na wanneer ze zelf ooit willen beginnen. Als een niet-roker heb je veel meer energie en uithoudingsvermogen om met je kinderen te spelen. Bovendien heb je ook meer geld voor ze.

Roken doodt een op de vier rokers van middelbare leeftijd. Voor veel mensen is dit nog de tijd dat ze hun kinderen zien opgroeien. Door nu te stoppen vergroot je de kans dat je er straks nog bent als je kinderen zelf volwassen zijn en zelf kinderen krijgen.

Bescherm de mensen om je heen

De keuze om te stoppen met roken is een persoonlijke keuze en uiteindelijk moet je het dan ook helemaal zelf doen. Belangrijk is het hierbij om stil te staan bij wat je rookgewoonte voor invloed heeft op de mensen om je heen. De wens om je naasten te beschermen tegen schadelijke rook kan een goede drijfveer zijn om te stoppen.

De chemicaliën van sigaretten zijn gevaarlijk voor de prille luchtwegen van kinderen. De schadelijke stoffen kunnen afkomstig zijn van sigarettenrook in de lucht, maar ook van kleding, haar en huid na het roken. Zelfs voor ouders die met de beste bedoelingen nooit in de buurt van hun kinderen roken kan het lastig zijn om hen volledig te beschermen tegen de schadelijke effecten hiervan.

De enige en beste manier om je eigen gezondheid en die van je gezin te verbeteren is door te stoppen met roken.

Stoppen met roken wegens een operatie

Veel rokers denken er aan om de sigaretten voorgoed vaarwel te zeggen vanwege een operatie. Je chirurg is verplicht om samen met je de risico’s te bespreken als je niet stopt. Stoppen met roken voorafgaand aan een operatie biedt flink wat voordelen. Hierdoor heb je minder kans op complicaties en herstel je vlugger.