Sigaren en Pijproken

Pijp- en sigarenrokers wuiven vaak de zorgen dat roken slecht is voor hun gezondheid weg. Ze beweren dat hun gewoontes niet schadelijk zijn en houden zo de populaire misvatting in stand dat pijproken en sigaren veiliger zouden zijn dan sigaretten. In werkelijkheid hebben deze tabaksproducten dezelfde gezondheidsrisico's, in sommige gevallen zelfs grotere risico's dan sigaretten. De tabak in sigaren is verpakt in tabaksbladeren, en ze hebben in tegenstelling tot sigaretten meestal geen filter. Bij een pijp bevindt de tabak zich in de kop aan het uiteinde en een steel verbindt deze kop met een mondstuk. Het rookkanaal kan worden uitgerust met filters.

Een ander type pijp, de waterpijp, bestaat uit een reservoir gevuld met water, een tabakskop waarin de tabak is geplaatst en een slang met een mondstuk waardoorheen kan worden gerookt. De waterpijp is ongeveer 400 jaar geleden ontstaan in het oude Perzië en India en is vandaag de dag nog steeds populair. Waterpijpen zijn gevuld met geurende tabak in verschillende smaken, zoals kers, appel, en mint.

Sigaar en pijp net zo riskant als sigaretten

De rokers van sigaren en pijpen beweren vaak dat roken hun gezondheid niet in gevaar brengt, omdat ze er maar een of twee per dag roken en de rook bovendien niet diep inademen. Ook beweren ze dat de pijp en de sigaar niet verslavend zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat het roken van sigaren en pijproken net zo gevaarlijk is als het roken van sigaretten, en mogelijk nog gevaarlijker.

Eén grote sigaar kan meer dan een 100 gram tabak bevatten: net zoveel tabak als een heel pakje sigaretten. Een sigaar bevat ook 100 tot 200 milligram nicotine, terwijl een sigaret gemiddeld slechts 8 mg bevat. Die extra nicotine kan de reden zijn waarom slechts een paar sigaren per week voldoende is om het verlangen naar nicotine te triggeren.

Gezondheidseffecten van pijproken en sigaren

Hier zijn slechts een paar van de schadelijke gezondheidseffecten van pijproken en sigaren:

• Kanker. Zelfs als je de rook niet inademt, kun je een aantal verschillende vormen van kanker oplopen van pijproken en sigaren. Mensen die regelmatig sigaren roken, hebben vier tot tien keer meer kans dan niet-rokers om te sterven aan mondkanker, keelkanker of slokdarmkanker. Kanker in de mond kan zich overal ontwikkelen waar de mond in aanraking komt met de schadelijke stoffen, inclusief de lippen, keel en tong. Mensen die inhaleren hebben ook nog eens een verhoogd risico op kanker in de longen, pancreas en de blaas.

• Longziekten. Het roken van een sigaar of pijp verdubbelt het risico op problemen met de luchtwegen, welke kunnen leiden tot chronische obstructieve longziekte (COPD), een longziekte die chronische bronchitis en emfyseem omvat. Roken kan ook bestaande astma verergeren.

• Hart- en vaatziekten. Het roken van sigaren of pijpen verhoogt de kans op hart- en vaatziekten of een beroerte. Sigaren verhogen het risico op een vroegtijdig overlijden aan coronaire hartziekten met 30%.

• Tandproblemen. Pijproken en sigaren zijn funest voor je mond. Het draagt bij aan tandvleesaandoeningen, verkleurde tanden, slechte adem en tanduitval. Een onderzoek heeft aangetoond dat sigaar- en pijprokers gemiddeld vier tanden missen.

• Erectiestoornissen. Rokers hebben twee keer zoveel kans om erectiestoornissen te krijgen als niet-rokers.

Sigaren en pijpen zijn niet alleen gevaarlijk voor de mensen die ze roken. Ze geven ook rook af die vol zit met giftige chemicaliën, zoals koolmonoxide en koolwaterstoffen. Omdat een sigaarwikkel (bestaande uit een tabaksblad) minder poreus is dan een sigarettenwikkel, brandt deze niet zo goed als een sigarettenwikkel. Dit verhoogt de concentratie van kankerverwekkende stoffen zoals ammoniak, teer en koolmonoxide in de lucht.

Ondanks hun zoete aroma is het roken van waterpijp ook gevaarlijk voor je gezondheid. Tijdens een typische rooksessie, krijg je van 100 tot 200 keer de hoeveelheid rook binnen die je zou krijgen als je een sigaret zou inhaleren. Waterpijpen geven minstens evenveel nicotine en gifstoffen af als sigaretten, en mensen die waterpijp roken hebben daarmee een vergelijkbaar risico op kanker en andere aan roken gerelateerde ziektes.

Voor pijp- en sigaarrokers geldt hetzelfde advies als voor sigarettenrokers: Stop! Als je niet zelf weet hoe je moet stoppen met roken, vraag dan je arts of een andere gezondheidsprofessional om hulp. Ga regelmatig langs bij de huisarts en laat je mond onderzoeken op tekenen die mogelijk wijzen op mondkanker. Bespreek met je arts of je kunt worden gescreend voor longkanker.