Uiterlijk

Tegenwoordig is het overduidelijk dat stoppen met roken kan helpen om je leven te verlengen. De feiten liegen er niet om: 80 tot 90 procent van de gevallen waarbij mensen gestorven zijn aan longkanker, zijn te wijten aan roken. Bovendien hebben rokers zes keer meer kans op een hartaanval dan niet-rokers. Elk jaar leidt roken alleen al in de Nederland tot meer dan 19.000 sterfgevallen, wereldwijd zijn dit er bijna 6 miljoen per jaar!

Maar als een goede gezondheid je niet overtuigt om te stoppen met roken, dan misschien wel de cosmetische risico’s. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op je huid, ogen, en tanden. Wat is het goede nieuws? Stoppen met roken kan helpen om er beter en vitaler uit te zien. En dat is precies hoe je jezelf voelt als je bent gestopt!

Een zichtbaar jongere huid

Roken veroorzaakt verkleuringen van de huid en vroegtijdige rimpels. Hoewel de rimpels niet per se weg gaan als je stopt, vertraag je wel het ontstaan van nieuwe rimpels. Wanneer iemand stopt met roken, dringt koolstofmonoxide niet langer binnen in de aanvoer van bloed en de zuurstof naar je huid. Dit betekent dat de productie van collageen weer terugkeren naar het oorspronkelijk niveau en je huid meer zal stralen.

Frisse ogen

Rokers hebben vaak last van rode en vermoeide ogen. Dit is een gevolg van de irriterende stoffen waaraan de ogen regelmatig worden blootgesteld. De ogen van een mensen zijn erg gevoelig. Rook van welke aard dan ook belemmert de zelfregulering van het lichaam.

Vermindering van donkere kringen rondom de ogen

Er is nog steeds geen wondermiddel voor donkere kringen om de ogen, maar er is wel iets dat ze erger maakt, roken! Zonder donkere kringen zien de ogen er over het algemeen veel levendiger uit. De giftige stoffen in sigarettenrook beschadigen het delicate weefsel rondom de ogen.

Wittere tanden

Een van de meest voorkomende en zichtbare problemen die door roken worden veroorzaakt, zijn problemen met de orale gezondheid. In het bijzonder leidt roken tot vergeling (ook verdonkering) van de tanden en in sommige gevallen zelfs tot het verlies ervan door tandbederf. Hoewel stoppen met roken je niet je oude tanden teruggeeft, heeft onderzoek aangetoond dat de 'gele tint’ van de tanden verdwijnt.

Minder rode huid

Roken verhoogt ontstekingen van de huid door de productie van vrije radicalen en beschadigingen aan de bloedvaten. Het lichaam probeert deze beschadigingen vervolgens te herstellen. Hetzelfde geldt voor veelvuldige blootstelling aan rook van iemand anders. Het goede nieuws? Stop met roken en de schade door ontstekingen kan omkeerbaar zijn. Een Instituut voor Medisch Onderzoek in New York, wees uit dat weken na het stoppen met roken, vrouwen minder last hadden van huidontstekingen, vooral die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten.

Voller haar

Naarmate we ouder worden, wordt ons haar dunner. Onze lichaamsfuncties vertragen, waaronder de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, welke nodig is voor nieuwe haargroei. De giftige stoffen in sigarettenrook versnellen dat proces doordat het de haarfollikels aantast. Bovendien beïnvloeden de stoffen de hormonen die de haargroei reguleren. Onderzoek heeft ook aangetoond dat er een belangrijk en sterk verband is tussen rokers en vroegtijdige vergrijzing. Gelukkig kan stoppen met roken het versnelde verlies van vol haar en vergrijzing vertragen. Als je haar niet wordt blootgesteld aan al die rook, zal het bovendien aangenamer ruiken. Sommige onderzoeken stellen zelfs dat mensen die roken eerder kaal worden. Zo wijzen sommige Aziatische wetenschappers roken als de schuldige aan voor vroegtijdige kaalheid onder Aziatische mannen.

Gezondere nagels

Roken zorgt ervoor dat je nagels minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor je huid. Voor de nagels resulteert dit in broosheid, droogheid, trage groei, verkleuring en afbreking. Verbazingwekkend genoeg zijn al deze aandoeningen omkeerbaar als je stopt. Het is fijn om te weten dat je nagels er weer op hun best uitzien, maar stoppen met roken biedt ook een ander voordeel: Gezonde handen zonder barsten die minder gevoelig zijn voor de ontwikkeling van schimmel. Dit laatste is niet alleen een kwestie van gezondheid, maar kan ook heel pijnlijk zijn.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische aandoening die dikke, schilferige vlekken op de huid veroorzaakt, meestal op de knieën, ellebogen, hoofdhuid, handen, voeten of rug. De huidgebieden kunnen wit, rood of zilver van kleur zijn. Recente onderzoeken suggereren dat rokers een verhoogd risico lopen op psoriasis.

Arm- en borstverzakking

Vrouwen let op! Roken leidt niet alleen tot schade aan het gezicht en de gezondheid, maar eist ook zijn tol op het figuur. Door veel roken worden de elastische vezels die zich in de huid bevinden sneller afgebroken in kleine stukjes waardoor de huid langzaam zijn elasticiteit verliest. Hierdoor kunnen een aantal lichaamsdelen die ooit stevig waren beginnen te hangen. Dit is vooral goed terug te zien bij de onderkant van de bovenarmen en de borsten. Een groep van Nederlandse onderzoekers heeft het roken als één van de belangrijkste oorzaken voor slappe borsten geïdentificeerd.

Gelaatsrimpels

Het is moeilijk om rimpels in het gezicht tegen te gaan hoewel cosmeticaproducenten ons wat anders willen doen geloven! De anti-aging producten op de markt bieden over het algemeen een preventieve oplossing tegen rimpels, maar zijn meestal geen oplossing voor bestaande rimpels. Hoe dan ook, alles wijst erop dat stoppen met roken ervoor zorgt dat bestaande rimpels er beter uitzien, en dat het ontstaan van nieuwe rimpels vertraagt.

Fijne lijntjes rondom de lippen

Roken levert eveneens schade op aan de gebieden rondom de mond. Zo hebben sommige mensen last van een ‘rokersplooi’ aangezien rokers bepaalde spieren rond hun lippen gebruiken die dynamische rimpels veroorzaken. Ten tweede heb je te maken met het verlies van elasticiteit. Samen kunnen deze factoren leiden tot diepe lijntjes rondom de lippen.

Beschadigde tanden en tandvlees

Gele tanden zijn een van de meest beruchte effecten van langdurig roken. De schade aan de tanden is echter nog niet alles. Mensen die roken hebben een grotere kans op tandvleesaandoeningen, aanhoudende slechte adem en andere problemen met de mondhygiëne. Rokers hebben bovendien twee keer zoveel kans om tanden te verliezen als niet-rokers.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn donkere vlekjes die vaak op het gezicht en de handen verschijnen. Hoewel de vlekjes ook voorkomen bij mensen die zich langdurig in de zon begeven, blijkt dat rokers nog vatbaarder zijn voor het ontstaan van de vlekjes.