Het Verhaal van Caroline

Ik ben Caroline en net als de meeste rokers, begon ik met roken in mijn tienertijd (ongeveer 15 was ik). Samen met vrienden smokkelde ik sigaretten mee als ik uitging. Ik wilde erbij horen. De tijd vloog voorbij en ik bleef mijn hele tienertijd roken. Ik werd zelfs een paar keer betrapt door mijn niet-rokende vriendje, wat altijd voor veel problemen zorgde, maar het weerhield me er niet van. Ik bleef stiekem roken tijdens de zes jaar dat we iets met elkaar hadden.

Toen ik 22 was trouwde ik met mijn man, een zware roker. Mijn eigen rookgedrag verergerde vanaf dat moment. We rookten na het ontbijt, na de lunch en na het avondeten, en als we ’s avonds in de tuin zaten staken we er ook eentje op. Het werd de hoeksteen van ons huwelijk. Het was wat we gemeen hadden met elkaar.

We probeerden om zwanger te raken en ik herinner me nog dat ik naar huis reed met de zwangerschapstest op de passagiersstoel. Aangezien ik er vrij zeker van was dat ik zwanger was, rookte ik mijn laatste sigaret voor dat jaar. Na de geboorte van mijn zoon begon ik meteen weer met roken.

We zijn drie jaar geleden gescheiden en toen we in scheiding lagen, verlichtte ik mijn stress met mijn dagelijkse dosis sigaretten. Het hielp me ontspannen, zorgde ervoor dat ik me niet verveelde en het was een beloning voor het schoonmaken van het huis, sporten, het opruimen van de boodschappen, enzovoorts. Het was het eerste dat ik ’s ochtends deed en het laatste voordat ik naar bed ging, als slaapmutsje.

Na een tijd merkte ik dat niemand om me heen meer rookte. Op feestjes was ik de enige die naar buiten sloop om zogenaamd iets uit de auto te halen. En op het werk was ik de enige die buiten in de stromende regen stond onder een paraplu.

Als ik terugkijk op mijn gewoontes, kan ik niet geloven hoe roken de controle over mijn leven heeft overgenomen. Hier een aantal voorbeelden van hoe roken mijn leven bepaalde:

1) In plaats van belangrijke dingen, zoals brood of melk, probeerde ik daarop te besparen zodat ik genoeg geld had voor sigaretten.

2) Ik bood collega’s nooit een lift aan naar het centrum om even samen te lunchen. Ik had altijd wel een excuus waarom ik niet kon rijden (uit angst dat ze de rookgeur in mijn auto zouden ruiken).

3) Ik liet visite nooit door de garage (waar ik rookte) het huis binnen. Zeker in de vakantie of als we gezellig hadden afgesproken (hoewel ze soms hun handen vol hadden met eten en de garage eigenlijk de makkelijkste manier was om het huis in te komen.)

4) Ik zorgde ervoor dat ik altijd lucifers en sigaretten in huis had… zelfs als de weerman zei dat het ging sneeuwen in de winter. In plaats van ervoor te zorgen dat ik melk en eten in huis had, was mijn eerste prioriteit: hoeveel sigaretten heb ik nog over en zijn er dat genoeg voor tijdens de sneeuw?

5) Ik moest mintjes hebben, handcrème, mondspray en een fles water bij de hand hebben in de auto, als ik dat niet had, dan raakte ik in paniek.

6) Ik rookte tijdens de griep en zelfs toen ik ernstig verkouden was en longontsteking had.

7) Ik gaf mijn moeder geen omhelzing als ze me een onverwachts een bezoekje bracht (uit angst dat ze de sigarettengeur zou ruiken).

8) Ik vertelde mijn zoon altijd smoesjes waarom ik even naar buiten of naar de garage moest. Ik zei dat hij maar even een paar minuutjes TV moest kijken terwijl ik naar buiten glipte (om te roken).

Zo kan ik nog wel even verder gaan, maar je krijgt zo wel een beeld denk ik.

Na mijn scheiding ging ik weer op dates. Ik kuste nooit iemand te intiem omdat ik bang was dat ze ontdekten dat er tabak vanuit mijn longen in m’n mond omhoog kwam. Ik gaf altijd maar een vluchtige zoen op de wang.

Een tijdje geleden kocht ik een doosje nicotinekauwgom aangezien ik mezelf had beloofd dat ik zou stoppen voor mijn veertigste. De doos stond wekenlang op mijn dressoir. Ik wist zeker dat ik er klaar voor was om de volgende stap te zetten. Op een avond ging ik uit met een vriend en we rookten en rookten de hele avond. De volgende morgen werd ik wakker en voelde ik me er helemaal ziek van. Ik nam een stuk kauwgom en het is nu VIJFENTWINTIG dagen geleden dat ik mijn laatste sigaret rookte. Nog nooit, behalve toen ik zwanger was van mijn zoon, had ik in de afgelopen tien jaar niet gerookt.

In de eerste week hield ik vast aan mijn oude gewoontes (gasten moesten gedwongen door de voordeur, zeker weten dat ik mintjes bij me had)... en pas later realiseerde ik me dat dat niet meer nodig was. Het was zo’n bevrijdende ervaring. Ik kon m’n moeder weer stevig omhelzen en ik kon gepassioneerd en zonder zorgen met mijn date zoenen aan het eind van een leuke avond.

Ik stopte met het schrapen van mijn keel, mijn tanden leken witter te worden en ik ben geen grammetje aangekomen. Ik voel me alsof ik ben bevrijd van een demon binnenin me, en nu pas realiseer ik me hoe sterk mijn reukvermogen is geworden. Ik weet wanneer iemand heeft gerookt en dat ze hun best hebben gedaan om de geur te verbergen, net zoals ik. Dat zet me aan het denken hoeveel mensen wisten dat ik rookte maar er niets van zeiden.

Ik kom net terug van een lang weekend op de camping en herinner me hoe ik naar buiten sloop achter de caravan om er eentje op te steken, terwijl mijn zoon zich binnen met iets anders bezighield. Ik had constant een strategisch plan nodig: ‘hoe kan ik er eentje naar binnen smokkelen’ en ‘waar kan ik deze sigaret verstoppen?’ Het afgelopen weekend ging het alleen maar over het plannen van leuke dingen, zonder me zorgen te hoeven maken over mijn verslaving.

Ik voel me zo VRIJ! Niets kan daar tegenop! Die kauwgom werkt echt. Ik heb vrienden van me die roken verteld dat ze het eens moeten proberen. Ze hebben niets te verliezen!

Caroline