Het Verhaal van Hans

Hallo allemaal, ik zal mij even voorstellen, ik ben Hans en met succes gestopt met roken, hier mijn verhaal. Ik heb op 5-jarige leeftijd al enkele trekjes van een sigaret gehad en enkele slokjes bier, ja, schandalig jong. Mijn vader en buurman boden mij dit aan met de achterliggende gedachten als hij er ziek van wordt, dan wil hij het misschien nooit meer. Helaas is deze "goed" bedoelde poging mislukt, het tegendeel is waar, 5 jaar later, op 10-jarige leeftijd kocht ik mijn eerste pakje sigaretten die ik vervolgens met mijn buurjongen helemaal heb opgerookt, in 1 middag tijd!! De ouders van deze jongen kwamen ‘s avonds verhaal halen bij mijn ouders, wat Hans met hun zoon had gedaan? Hij heeft de hele middag/avond boven de wc zitten te kotsen. Hij wel, ik niet! Was het andersom geweest dan was ik er misschien wel helemaal klaar mee geweest.

Vanaf mijn 10de jaar vol aan het roken, en lekker stoer met 12 jaar op de Technische School een shagbuil boven in mijn jaszak, zodat iedereen kon zien hoe "stoer" ik was. Op weg naar huis ging deze shagbuil helemaal onder in mijn schooltas. Ik heb een tweelingzus die met 14-15 jaar thuis al aan het roken was, iets wat ik nog niet durfde, waarbij mijn vader tegen mijn zus zei: je moet eens een voorbeeld aan Hans nemen, die rookt helemaal niet!! Nou, die viel bijna stijl achterover van verontwaardiging, je moest eens weten! Hij rookt nog meer dan ik, zegt zij! Daar schrok mijn vader weer van. Ook had ik door de jaren heen stiekem al heel vaak een Caballero zonder filter uit zijn pakjes sigaretten genomen.

Met 17 jaar heb ik een bromfiets ongeluk gehad, kwam daardoor in het ziekenhuis terecht, op een gegeven moment kwam de arts bij mij en zei: Hans, het gaat mij eigenlijk niets aan, maar je moest eens stoppen met roken, je zit vol slijm. Dat klopt! Elke dag kwamen de zusters in het ziekenhuis bij mij, om op mijn rug te kloppen, waarbij heel veel slijm vrijkwam, ja dat was vies! Er stond standaard een metalen bakje op het nachtkastje voor het slijm dat ik ophoestte. Maar, nog steeds geen aanleiding om te stoppen. Zo gingen de jaartjes voorbij, maar dat hoesten werd alsmaar erger, elke morgen stond ik voor de wastafel te hoesten wat meer klonk als een Deense dog die blafte. Daarbij had ik enorme steken in de borstkas en de tranen biggelden mij daarbij over de wang, shit wat deed dat een pijn, maar nog steeds niet genoeg reden om te stoppen. Ik hoestte slijm op, in bijna alle kleuren van de regenboog, m.u.v. 1 kleur, ik kreeg die grote stinkende hoeveelheid slijm bijna niet weg in de wastafel, ik moest het met mijn duim aandrukken in de afvoer, bah!! Als ik overdag met iemand aan het praten was, moest ik bij een kuchje oppassen dat er geen slijm mee kwam.

Op een morgen hoestte ik weer zoveel slijm op, zwart/groen van kleur en mijn borstkas deed ontzettend pijn en tot mijn schrik zat er heel veel bloed bij, wow, wow, daar ben ik echt van geschrokken en dat was de druppel! Dit gebeurde mij op 28 april, 30 jaar geleden, heb daarna de sigaretten nooit meer aangeraakt, dat was het! En dan te bedenken dat ik minimaal 50 stuks sigaretten per dag rookte. Wat nu mijn ex is zei ooit eens: a.u.b. Hans, begin weer met roken, je bent niet te genieten, dit proces heeft in totaal 2 jaar geduurd, toen was ik er helemaal van af, zelf erg anti geworden (herkenbaar voor velen).

Had ooit eens gelezen dat na 9 jaar de longen weer schoon zijn, heb altijd geroepen: die laat ik dan t.z.t. testen. Inmiddels waren er al 11 jaar verstreken, helemaal niet meer aan gedacht, daarbij heb ik het ook maar gelaten. Deze maand op 28 april is het 30 jaar geleden dat ik ben gestopt en ben er super trots op! Wel behoorlijk in gewicht toegenomen, maar daar doen wij het mee! Ook drink ik al jaren geen bier meer, mijn vader en de buurman leven al jaren niet meer, heb al wel eens naar boven gekeken en zacht op gezegd: yeahhhh, het is jullie uiteindelijk toch gelukt, om mij van het roken en bier drinken af te helpen…

Hans Kruit