Het Verhaal van Marieke

Dit is het verhaal van Marieke, een ex-rookster die onlangs is gestopt. Na zes maanden rookvrij, heeft Marieke tal van inzichten en hoopvolle tips te bieden.

Gefeliciteerd Marieke en bedankt dat je jouw verhaal met ons wilde delen. Van de moeite die je hebt geïnvesteerd om te stoppen met roken pluk je nog vele jarenlang de vruchten.

Van Marieke:

Mijn hele leven lang rook ik al, tot nu. Ik ben geboren in de jaren 60 in die tijd dat er niet echt een verband bestond tussen roken en gezondheidsproblemen. Niet alleen was roken gewoon acceptabel, het was zelfs in de mode. Iedereen rookte. En niet alleen de film- en televisiesterren, nee, ook dokters rookten. Roken was toegestaan aan boord van een vliegtuig, in openbare gebouwen, zelfs in een ziekenhuis. Roken was een levensstijl.

Mijn moeder was een goedaardige en fantastische vrouw. Ik heb een fijne jeugd gehad. We waren heel normaal en op geen enkele manier geef ik mijn moeder de schuld van mijn rookverslaving. Mijn moeder was een verpleegster die rookte. Echter, nogmaals, in de jaren 60 was de medische wetenschap nog niet zo ver als nu. Als ze de gevaren kende, weet ik zeker dat mijn moeder nooit zou hebben gerookt tijdens haar zwangerschap, laat staan rondom mij en mijn broer.

Ik begon met roken toen ik werd verwekt. In de baarmoeder rookte ik tijdens de zwangerschap van mijn moeder, en in mijn kindertijd door meeroken. Ik was dus voorbestemd om te gaan roken. Ik heb altijd al nicotine in mijn lijf gehad.

Ik heb nooit volledig toegegeven aan mijn verlangen om te roken totdat ik ging studeren. Ik was (nog) niet echt een zware roker en kon altijd gemakkelijk stoppen. In 1985 werd ik een echte roker en kon/wilde ik niet meer stoppen.

Een tijdje ben ik tijdens de zwangerschap van mijn twee kinderen gestopt (ze schelen vijftien maanden en zijn nu 17 en 18 jaar oud). Maar na een lastig moment in mijn leven, ging ik weer verder met die vervelende gewoonte: sigaretten. Ik dacht altijd dat sigaretten goed waren tegen stress. Ik dacht ook dat sigaretten goed waren na het eten en dat alcohol er beter door smaakte. Ik dacht dat ik er door roken stoer uit zou zien, maar dat was niet zo.

Geen slaaf meer van de sigaret…

Ik ben 55 jaar geworden en heb besloten dat het genoeg is geweest. Tijd om de ketenen af te doen zodat ik weer vrij kan zijn. Ik heb een plan opgesteld, ben in gesprek gegaan met mijn huisarts, en op 31 december om kwart voor 12 ’s middags, rookte ik mijn laatste sigaret. Mijn reis naar vrijheid was begonnen.

Ik ga het niet mooier maken dan het is: het was niet makkelijk in het begin. Maar ik beloof je dat ik nog geen enkele keer terug heb verlangd.

Marieke