Het Verhaal van Marjon

Ik ben een 47-jarige vrouw die 2 jaar geleden succesvol gestopt is met roken. Het is een flinke uitdaging geweest, maar ik heb het gedaan. De voordelen die het heeft op mijn kwaliteit van leven ga ik je nu vertellen.

Ik begon met roken toen ik 15 was en wilde erbij horen. Ik herinner me nog dat ik bij iedere ademteug moest hoesten. Desondanks bleef ik roken zodat ik cool was. Al snel werd ik een zware roker en aan het einde van de middelbare school rookte ik een pakje per dag.

Toen ik ouder werd en stress een grote rol speelde in mijn dagelijks leven, rookte ik op sommige dagen wel twee pakjes per dag. Ik heb een aantal keer, nee wacht, talloze keren geprobeerd om te stoppen, maar ben altijd weer gaan roken.

Het was na de geboorte van mijn kleindochter dat de gedachte om te stoppen in mijn hoofd rond bleef spoken. Ik denk dat dit kwam omdat het om een nieuw kindje ging en dat zorgde ervoor dat deze gevoelens weer in me opkwamen. Precies zo voelde ik me toen mijn drie kinderen werden geboren.

Mijn dochter lukte het om net na de geboorte van haar dochter om te stoppen. Ik was ontzettend trots op haar en hoopte dat ik dit ook zelf voor elkaar zou kunnen krijgen…maar nog eventjes niet.

Mijn kleinkind zei telkens tegen me: “Oma, je ruikt vies”. Dat voelde niet bepaald goed. Sterker nog, ik was er echt door van streek. Ik realiseerde me toen dat ze mijn sigaretten echt heel erg vies vond. Ze groeide immers op in een rookvrije omgeving.

Nadat ik veel had kunnen nadenken, werd ik op een ochtend wakker en besloot ik dat dit de dag was dat ik de paar sigaretten die ik nog had weg zou gooien en mijn reis zou beginnen. De eerste dagen vielen me moeilijk, maar het ging nog niet zo slecht als ik dacht. Op de zevende dag echter dacht ik dat op springen stond! Ik was aan het trillen en huilen. Het was bijna ondraagbaar. Ik vertelde mijn oudste zoon dat ik dit niet meer langer kon. Hij zei dat ik moest wachten tot vader thuis zou komen. Ik beloofde dat ik dat zou doen. Mijn man kwam thuis met een boeketje rozen en een warme knuffel voor steun. Daarna nam hij me uit eten. Hij zei dat als ik me niet beter voelde, we een pleister zouden halen en dat eens proberen. Het gevoel ebde weg en we gingen naar huis zonder pleister.

Dat was alles. Ik wist het eerste deel te weerstaan en de rest van het verhaal is geschiedenis. Ja, er waren tijden dat ik overwoog om weer te gaan roken. Je weet wel, die ouwe smoesjes… slechte dag, stress, enzovoorts. Ik realiseerde me dat het smoesjes waren en haalde me het gevoel voor de geest die ik voelde toen ik net van de nicotine af was. Dat hielp me de avond door. Nooit meer wil ik dat gevoel nog een keer ervaren.

Als je wilt weten of ik aan ben gekomen, dan is het antwoord: ja. Sterker nog, ik ben 20 kilo aangekomen. Dit was niet gepland aangezien ik al overgewicht had. Maar uiteindelijk is het beter dat ik ben gestopt. Sinds april ben ik 15 kilo afgevallen, met nog 7 kilo te gaan.

Mijn leven is geweldig en mijn gezondheid nog beter. Als je eraan denkt om te stoppen, twijfel dan niet, en doe het nu. Het is het beste dat je ooit is overkomen.

Ik hoop dat mijn verhaal inspireert of misschien wel nog iemand anders helpt om te stoppen.

Ik wens je alle succes toe!

Marjon

2 jaar rookvrij