Voordelen Stoppen met Roken

Zoals elke roker weet is stoppen met roken een bijzonder lastige opgave. Feitelijk ondernemen de meeste rokers verschillende pogingen voordat ze eindelijk in staat zijn om echt te stoppen.

Met de inzet die nodig is om de gewoonte te doorbreken en de gedachte aan de schade die de sigaretten al hebben veroorzaakt, is het gemakkelijk om te zeggen: "Waarom zou ik nu stoppen met roken?"

Maar ondanks dat het lastig is om te stoppen, beginnen de voordelen vrijwel meteen na het stoppen: medische experts hebben geconstateerd dat de gezondheid van een persoon zich binnen enkele minuten na het laatste trekje van de laatste sigaret verbetert. En natuurlijk houden de voordelen voor de gezondheid ook aan in de jaren die volgen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die stoppen met roken hun risico om vroegtijdig te sterven aan een aan roken gerelateerde ziekte drastisch verlagen. Degenen die stoppen voordat ze 51 jaar worden, halveren hun kans om binnen de komende 15 jaar te overlijden. Dit ter vergelijking met mensen die niet stoppen.

Ook rokers die stoppen in de zestig verhogen hun levensverwachting met een jaar. Wanneer je stopt met roken, leef je langer en worden de extra jaren doorgebracht in een betere gezondheid.

De voordelen van stoppen met roken op de korte termijn

Ongeveer 20 minuten na je laatste sigaret, is het lichaam al begonnen om te reageren op de beslissing om te stoppen met de nicotineverslaving:

• Je hartslag vertraagt

• Je bloeddruk daalt

• De temperatuur van je handen en voeten neemt toe

Acht uur na het stoppen met roken begint je bloed te herstellen, de koolmonoxide- en zuurstofniveaus van je bloed keren weer terug naar normaal.

Binnen 24 uur is de kans op een hartaanval aanzienlijk gedaald als gevolg van een herstellend lichaam. Ongeveer 48 uur nadat je bent gestopt met roken, regenereren de door het roken verdoofde zenuwuiteinden zich en merk je een verbetering van je smaak- en geurzintuigen.

Na een paar weken zijn de longfunctie en bloedsomloop aanzienlijk verbeterd. Wandelen en sporten gaat nu veel gemakkelijker.

In de eerste paar maanden daalt de aanmaak van slijm en zul je merken dat je hoestbuien minder worden en dat je minder piepend ademhaalt.

Voordelen van stoppen met roken op de lange termijn

De voordelen van jouw beslissing om het roken op te geven houden lang aan na de aanvankelijke verbetering die je merkt. Deze verbetering van je longfunctie en je algehele gezondheid voelt misschien minder geweldig dan de eerste paar weken, maar je zult er ongetwijfeld van genieten.

• 1 jaar: het verhoogde risico op coronaire hartziekten is afgenomen tot de helft van het risico van een permanente roker.

• 5 jaar: het risico op een beroerte is gedaald ten opzichte van mensen die blijven roken, en zal blijven dalen in de jaren die volgen.

• 10 jaar: na deze periode is de kans op longkanker gehalveerd. Bovendien is er een daling van het risico op maagzweren en andere vormen van kanker, inclusief vormen van kanker in de mond, keel, slokdarm, alvleesklier, nieren en blaas.

• 15 jaar: het risico op coronaire hartziekten is nu vergelijkbaar met dat van mensen die nooit een sigaret hebben gerookt. Je risico op overlijden is ook bijna terug op hetzelfde niveau als dat van niet-rokers.

Andere voordelen van niet roken

Nicotineverslaving kan leiden tot een aantal emotionele kostenposten als je ervoor kiest om te stoppen met roken. Je voelt mogelijk woede, irritatie en depressie terwijl je worstelt met de afhankelijkheid van tabak.

Maar naarmate de dagen vorderen ervaar je ook een sterke stijging van het zelfvertrouwen terwijl je jouw verslaving de baas wordt. En na verloop van tijd zal zich dat vertalen naar een groter gevoel van eigenwaarde.

Stoppen leidt tot een beter seksleven

Stoppen met roken verbetert de doorbloeding van het lichaam en dus ook de gevoeligheid. Mannen die gestopt zijn houden gemakkelijker een erectie in stand. Vrouwen ervaren mogelijk dat ze sneller orgasmes krijgen en dat deze bovendien meer intens voelen. Ook is gebleken dat niet-rokers drie keer aantrekkelijker zijn voor potentiële partners dan rokers, iemand die niet rookt immers frisser en is dus beter in bed.

Stoppen met roken verbetert de vruchtbaarheid

Voor niet-rokers is het gemakkelijker om zwanger te raken. Stoppen met roken verbetert de gezondheid van de baarmoeder en maakt het sperma vitaler. Ook vergroot je de mogelijkheid om te verwekken door middel van IVF en verminder je de kans op een miskraam. Maar het allerbelangrijkste is dat je de kans vergroot op een gezonde baby.

Stoppen met roken voor jonger uitziende huid

Niet meer roken blijkt gezichtsveroudering te vertragen en het ontstaan van rimpels tegen te gaan. De huid van een niet-roker krijgt meer voedingsstoffen, waaronder zuurstof, wat de vale en ongezonde teint die men vaak ziet bij rokers tegengaat.

Ex-rokers hebben wittere tanden

Het opgeven van tabak stopt de verkleuring van de tanden en zorgt voor een frissere adem. Ex-rokers hebben minder kans dan rokers om tandvleesontsteking te krijgen en hun tanden op relatief jonge leeftijd te verliezen.

Stoppen met roken laat je gemakkelijker ademen

Mensen ademen makkelijker en hoesten minder wanneer ze stoppen met roken. Dit is vooral omdat hun longinhoud zich binnen negen maanden met 10 procent verbetert. Als je in de twintig of dertig bent, kan het effect van roken op je longcapaciteit niet merkbaar zijn, tenzij je natuurlijk een marathon probeert te lopen. De longcapaciteit neemt overigens natuurlijk wel gewoon af met de leeftijd. Op hogere leeftijd kan een volledige longcapaciteit echter het verschil betekenen tussen een actief en gezond leven of een leven waarbij je met piepende ademteugen de trap op moet.

Weg met die sigaretten en voel je beter!

Wetenschappelijke studies tonen aan dat het stressniveau van mensen lager ligt nadat ze gestopt zijn met roken. Nicotineverslaving maakt rokers gestrest door de afkickverschijnselen tussen de sigaretten door. Het aangename gevoel van het voldoen aan dat verlangen is slechts tijdelijk en is geen echte oplossing voor stress. Ook de verbeterde zuurstofopname in het lichaam betekent dat ex-rokers zich beter kunnen concentreren en een verbetering in hun geestelijke welzijn ervaren.

Stoppen met roken verbetert de geur en smaak

Het opgeven van je gewoonte geeft je geur- en smaakzintuigen een opkikker. Het lichaam is herstellende van een vergiftiging van de honderden giftige chemische stoffen die in sigaretten voorkomen.

Je krijgt meer energie

Binnen 2 tot 12 weken na het stoppen met roken verbetert je bloedsomloop zich aanzienlijk. Dit maakt alle fysieke activiteiten, zoals wandelen en hardlopen, veel gemakkelijker.

Stoppen heeft ook een gunstige uitwerking op je immuunsysteem, waardoor het makkelijker wordt voor je lichaam om verkoudheid en griep te bestrijden. De toename van zuurstof in het lichaam maakt ex-rokers minder vermoeid en vermindert de kans op hoofdpijn.

Met een rookvrij thuis bescherm je jouw gezin

Door het stoppen met roken bescherm je de gezondheid van je vrienden en familie die niet roken.

Passief roken verhoogt het risico op longkanker, hart- en vaatziekten en beroertes bij niet-rokers. Meeroken verdubbelt het risico dat jouw kinderen een ademhalingsziekte ontwikkelen, waaronder longontsteking, kroep (gezwollen luchtwegen in de longen) en bronchitis. Bovendien is er ook een verhoogd risico op oorontstekingen, piepende ademhaling en astma. Kinderen lopen verder ook een drie keer hoger risico op het krijgen van longkanker in het latere leven in vergelijking met kinderen die niet-rokende ouders hebben.

Persoonlijk

Jij en jouw familie zijn misschien gewend aan de rookgeur van uw adem, kleren en haren. Deze onaangename bijwerking stopt direct wanneer je stopt met roken.