Zyban

Zyban is een receptplichtig geneesmiddel met Bupropion als de werkzame stof. Bupropion was oorspronkelijk bedoeld als een antidepressivum en de werking die ervoor zorgt dat mensen stoppen met roken kwam bij toeval naar voren toen de deelnemers aan een klinisch onderzoek hun verlangen om te roken ineens kwijt waren. Daarna heeft men het verwerkt in een stoppen met roken pil en het middel wordt nu verkocht in Nederland onder de naam Zyban. Uit onderzoek is gebleken dat het 1 op de 5 mensen helpt om ook daadwerkelijk te stoppen.

Het is niet bekend hoe Zyban werkt maar er wordt gedacht dat het de gebieden van de hersenen onderbreekt die zorgen voor het aangename gevoel van nicotine. Dit vermindert de behoefte om te roken en dempt de fysieke symptomen van nicotine ontwenning.

Hoe wordt Zyban gebruikt

• Het medicijn is alleen op recept verkrijgbaar. Je huisarts zal zelf beslissen of je in aanmerking komt voor een behandeling.

• Het middel dient te worden gebruikt in combinatie met motiverende ondersteuning.

• De behandeling duurt tussen de zeven en negen weken, afhankelijk van wanneer je jezelf in staat voelt om zonder hulp het programma voort te zetten.

• Gedurende de eerste zes dagen neem je één pil per dag. Vanaf dag zeven, neem je twee pillen per dag, met een interval van minstens acht uur tussen de dosissen.

• Het duurt een week voor het medicijn het maximale effect heeft bereikt. Om deze reden wordt aangeraden om twee weken voordat je stopt met roken te starten met het medicijn.

Voor- en nadelen

Zyban is een alternatief voor nicotinevervangers en bevat zelf geen nicotine. Omdat het een relatief nieuw geneesmiddel is, hebben veel artsen en apothekers er nog niet zo veel ervaring mee als een stoppen met roken middel. Zoals alle geneesmiddelen heeft ook Zyban bijwerkingen. Sommige mensen besluiten daarom om niet voor dit middel te gaan.

Bijwerkingen Zyban

• Vaak voorkomende bijwerkingen zijn koorts, misselijkheid, agitatie, angst, droge mond, hoofdpijn, huiduitslag en constipatie. Het kan ook de slaapproblemen die mensen al ervaren tijdens het stoppen met roken intenser maken.

• De meest ernstige bijwerkingen zijn krampaanvallen die voorkomen bij ongeveer 1 op de 1000 mensen.

• Zyban dient niet te worden gebruikt door mensen met epilepsie, leverproblemen of eetstoornissen, zoals boulimia en anorexia.

Het is belangrijk om de bijgeleverde bijsluiter eerst goed door te lezen voordat je aan dit medicijn begint.